Yapay zekâ sanat üretebilir mi?

İstanbul sanatının nabzını tutan İstanbul Sanat Dergisi’nin yeni sayısı, “Yapay zekâ sanat üretebilir mi?” araştırma dosyasını kapağına taşıyarak yayınlandı. Günümüz dünyasının tartışmalı konularından olan “yapay zeka ve sanat” temaları, alanında uzman isimlerle değerlendirildi.

Emel Altay tarafından hazırlanan haber çalışmasında ilk söz; sanatçı, eğitmen ve tasarımcı Bager Akbay’a verildi. Yapay zekâ ve sanat ilişkisine dair projeleri bulunan Akbay; “Sanat eseri kendi duygularımızın aktarımı olduğu için bu yapay zekâ için mümkün değil, ancak çıkan nesnenin sanat eseri olması mümkün” dedi. Konuya dair fikirlerine başvurulan diğer isimler ise akademisyen Burak Dervişoğlu ve sanatçılar Elçin Arpaçay, Ozan Türkkan, Gizem Renklidağ oldu. Avukatlar Mutlu Yıldırım Köse ve Havva Yıldız da yapay zekâ ve sanat ilişkisini hukuki açıdan ele aldı. Köse ve Yıldız, yapay zekayla üretilmiş sanat eserlerine yönelik henüz yasal bir düzenleme olmadığına vurgu yaptı.

SANATSAL ETKİNLİKLER, YENİ ÇIKANLAR

Sanatın kalbinin attığı şehir İstanbul’da sonbaharın gelmesiyle birlikte sanat etkinlikleri de hızla artmaya başladı. İstanbul Sanat Dergisi, sanatseverler için 2022 yılının son çeyreğine dair sanatsal etkinlik ve festivallere detaylıca yer verirken; Sanat Günlüğü ile izlenecek filmler, dinlenecek müzikler ve okunacak en yeni kitapları derledi.

istanbul sanat yapay zekâ

ULUSLARARASI RÖPORTAJLAR DA YER ALDI

Derginin yeni sayısında sadece Türkiye’den değil, global düzeyde çok sayıda sanatçı ağırlandı. Anadolu yakasının  gözde otellerinden 39 Kalamış’ın dış cephesini otel işletmecisi Münteha Adalı’nın talebiyle renklendiren David Arranhado, sanatını ve İstanbul gözlemlerini dergi okuyucuları ile paylaştı. Portekizli sanatçı Sara Gsilva, Lübnan asıllı ressam Shahi Dayekh de derginin yabancı konukları arasında yerini aldı.

İSTANBUL’DA KÜLTÜR SANAT İBB’YE EMANET

Son yıllarda İstanbul’da artan kültür sanat projelerinin mimarı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’nin yeni dönem çalışmalarını Pınar Baltacı’ya anlatan İBB Kültür Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Figen Ayhan Karakelle, İBB ile sanatın artık herkes için erişilebilir olduğunu vurguladı ve ekledi: “Hepsi, İstanbul’da sevilmeye değer şeylerin yanına konulabilecek etkinlikler…”

ÖZEL RÖPORTAJLAR

İstanbul Sanat Dergisi’nin yeni sayısında, özel isimlerle birbirinden renkli röportajlara yer verildi. Mimar Alper Aytaç, duayen sanatçı Devrim Erbil’in Bodrum’da yapılması planlanan müzesine dair detayları paylaştı. Bodrum’dan bir haber de ilçeye kazandırdığı müze ve sanat merkezi Museum ARThill ile ülkemizin sanat dünyasına yeni bir kapı aralayan sanatçı Ender Güzey’den geldi. Atık malzemeleri dönüştüren sanatçı Deniz Sağdıç ise dönüşümün gelecek nesiller ve gezegenimiz için ne denli önemli olduğunu vurguladı. Yapı Kredi Sanat ve Kültür Müdür Yardımcısı Elif Erdoğan ile Hristoff Aile Arşivi Sergisi gölgesinde, arşiv ve koleksiyonculuk üzerine anlamlı bir söyleşi gerçekleştiren dergi, nakışı çağdaş sanata kazandıran Pelda Aytaş’ı da sayfalarına taşıdı.

SANAT TARİHİNE DAİR KÖŞE YAZILARI

Milli Saraylar Resim Müzesi Yöneticisi Gülsen Sevinç Kaya, kaleme aldığı “Ünlü Fransız ressam Jean-Léon Gérôme ve sarayın tablo koleksiyonunun oluşumuna katkısı” başlıklı köşe yazısıyla sanat tarihine bir not düşerken, Ressam Gülseren Südor da ‘Öncü Türk kadın ressamlar’ı İstanbul Sanat Dergisi okuyucuları için derledi.

FARKLI DİSİPLİNLERDEN SÖYLEŞİLER

Dergide farklı disiplinlerde sanatçılarla söyleşiler de yer aldı. Fotoğrafçı Can Sarıçoban, “Her yeni sergimde yeni bir teknik deniyorum” diyerek fotoğraf sanatının inceliklerine değinirken; toplumsal konulara duyarlılığıyla tanınan Piyanist Dengin Ceyhan ise bir sanatçı gözüyle İstanbul’u şu sözlerle anlattı: “İstanbul, dünyaya açılan bir kapı…”

İstanbul Sanat Dergisi’ni adresinize sipariş vermek için aşağıdaki linki tıklamanız yeterli: https://www.kiletisimyayinlari.com/urun/istanbul-sanat-9-sayi/

Önceki yazı
Gençler de “Kadıköy vazgeçilmezimiz” diyor
Sonraki yazı
Bodrum bir İbiza, bir St. Tropez, bir Capri olma yolunda!

Bizi Takip Edin

E-Bülten

E-Mail Bültenimize Abone Olun Olup Bitenlerden İlk Sizi Haberdar Edelim.

Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
Menü